Boeddhabeelden.com

Boeddhabeelden.com
Foto: De grote Boeddha van Kamakura (Japan)

Wat is de betekenis van Boeddhabeelden ?

Boeddha

Een Boeddha is iemand die complete en volledige verlichting gerealiseerd heeft. Boeddha verwijst niet naar een persoon, maar naar de hoogste bewustzijnstoestand.

De betiteling Boeddha verwijst naar een niveau van bewustzijn, maar is beslist geen titel. Met de naam Boeddha wordt vaak de stichter van het boeddhisme aangeduid: Gautama Boeddha. Het woord Boeddha in de taal Pali omvat de begrippen 'de ontwaakte', 'de verlichte' en 'degene met een allesomvattend inzicht'.                                                    Bron: wikipedia


Boeddhisme
Het boeddhisme heeft een vreedzame invloed op de maatschappij. In boeddhistische culturen zijn deugden als het streven naar vriendelijkheid, compassie, harmonie, kalmte en acceptatie duidelijk aanwezig. Ook vreugde en uitbundigheid worden in boeddhistische landen geaccepteerd. 

Het boeddhisme is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming die werd gestart door Gautama Boeddha. Volgens de historische wetenschap leefde Boeddha circa 2500 jaar geleden in wat tegenwoordig Nepal is. Het boeddhisme heeft zich - na Nepal - geleidelijk over andere delen van Azië uitgebreid en heeft een centrale rol gespeeld in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de oosterse wereld: India, Japan, China, Thailand, Bali, Indonesië, Sri Lanka, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Taiwan, Zuid-Korea, Korea, Bangladesh, Maleisië, Tibet. Het boeddhisme telt wereldwijd ongeveer 415 miljoen aanhangers. Ook in het westen en in Nederland mag het boeddhisme zich in een opmerkelijke belangstelling verheugen.


Boeddhabeelden
In tempels en bij mensen thuis staan veelal boeddhabeelden in meditatiezit. Deze beelden zijn omgeven door kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven. Men brengt eer aan Boeddha, en aan de Boeddha in zichzelf, door een buiging voor hem te maken. Daarbij houdt men de handen voor de borst waarbij de handpalmen naar elkaar gericht zijn en de duimen naar binnen gekeerd. 8 Mei is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie om op die dag een kaars voor hem te branden en dan een speciale wens te doen.
Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat het gebaar van het geven het beeld waarde toekent. Jezelf een Boeddhabeeld cadeau doen kan, onder voorwaarde dat de intentie goed is en het beeld behandeld wordt met eerbied en respect. Plaats het Boeddhabeeld met het gezicht naar de deur gericht en nooit op de grond.

Meditatiezit In de meditatiezit raakt de Boeddha met de vingers van zijn rechterhand de aarde aan. Toen Boeddha bijna de verlichting bereikt had, probeerden kwade machten hem hiervan af te houden. Daarop raakte Boeddha met zijn rechterhand de aarde aan om deze als getuige op te roepen voor de waarheid van zijn woorden. Op dat moment werd de prins Siddhartha, Boeddha, de Verlichte.

Yoghiman neemt zorgen weg en geeft zelfvertrouwen.
Yoghiman (orang malu)  Yoghiman vindt zijn oorsprong in landen als Indonesië en India en stelt een in zichzelf gekeerde, mediterende man voor. Hij wordt ook wel de “Weeping Buddha” genoemd, Boeddha die huilt om het leed van de wereld. Maar Yoghiman is in zijn hart gelukkig, hij heeft vrede met zichzelf gevonden. Wie hem beter aankijkt ontdekt zijn lachende gezicht: de handen zijn tanden, het hoofd is zijn neus en de oren zijn de ogen. De achterkant herbergt de vorm van een hart; dit staat voor leven en kracht. De armen hebben de vorm van een foetus; dit staat voor reinheid en een nieuw begin.

Van Yoghiman wordt gezegd dat hij al het kwade buiten de deur houdt wanneer hij met zijn rug naar de hoofdingang toe wordt geplaatst. Door dagelijks over de rug van Yoghiman te aaien en door hem goed te behandelen worden volgens de legende zorgen weggenomen en groeit het zelfvertrouwen.

Lachende Boeddha Ook wel “dikbuik Boeddha” genoemd. Dit zijn Chinees-boeddhistische godenbeelden van rijkdom, voorspoed en geluk. De Chinese naam luidt Pu-Tai-Ho-Shang. Een lachende Boeddha staat voor geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed. Men gelooft dat het meer geluk brengt als je af en toe over de dikke buik van Boeddha wrijft.

Uiterlijke kenmerken:
  • Een bolvormige uitwas op het hoofd vormt het symbool van zijn grotere inzicht. Dit uitstulpsel is vermoedelijk afkomstig van een aloude hindoeïstische gewoonte van asceten om het haar in een knot op het hoofd te binden. Boeddha heeft ook een aantal jaren als asceet geleefd.
  • Lange oorlellen, veroorzaakt door het dragen van zware oorsieraden, als teken van zijn koninklijke afkomst.
  • De beelden hebben de ogen altijd gesloten. Dit symboliseert een houding van ingekeerdheid, ofwel een meditatiehouding.

Mudra
Een van de karakteristieken van Boeddhabeelden en van andere boeddhistische figuren, is de houding van de handen, de mudra. Iedere mudra heeft zijn eigen betekenis. Dit zijn de meest voorkomende.

Dharmachakramudra
Twee handen voor de borst met de wijsvingers en de duimtoppen tegen elkaar gedrukt. Deze houding symboliseert het het in beweging zetten van het Wiel van de Leer. Deze houding zie je vooral bij beelden die de historische boeddha, Shakyamuni, voorstellen op het moment van de eerste prediking, en bij beelden van de hemelse boeddha van het Centrum (het heelal), Vairochana genaamd. 


Bhumisparshamudra De rechterhand omlaag met de vingers naar beneden gericht en de handpalm naar het lichaam gekeerd. Deze houding symboliseert de aanraking van de aarde. De houding verwijst naar het moment dat de historische Boeddha de verlichting bereikte en daarbij de Aarde als getuige aanriep. Ook typeert deze houding de hemelse boeddha van het Oosten, Akshobhaya.

Varadamudra De rechterhand omlaag met de vingers naar beneden en de handpalm naar buiten gekeerd. Dit is de handhouding van zegen en vrijgevigheid. Hij toont de historische Boeddha in zijn dagelijkse activiteiten van zegenen, vrijgevigheid en afstandelijkheid. Ook hoort deze houding bij de hemelse Boeddha van het Zuiden, Ratnasambhava.

Dhyanamudra Beide handen in elkaar gevouwen in de schoot - de historische Boeddha in dagelijkse meditatie. Daarnaast is deze houding verbonden met de hemelse Boeddha van het Westen, Amitabha.

Abhayamudra De rechterhand opgeheven tot de hoogte van de borst, met de handpalm naar buiten gekeerd. Dit is de handhouding van geruststelling. Hij hoort bij de historische Boeddha in zijn dagelijkse activiteit van geruststelling en bij de hemelse Boeddha van het Noorden, Amoghasiddhi.

Vitarkamudra De rechterhand opgeheven, de handpalm naar buiten gekeerd met duim en wijsvinger naar elkaar toe gebogen. Dit is de houding van redenering, onderwijzen en discussie. Gewoonlijk zie je die bij voorstellingen van de historische Boeddha in allerlei scènes van prediking.
Boeddhabeelden kunnen allerlei attributen in hun handen hebben die verschillende symbolische betekenissen hebben, zoals:
  • een schaal in de hand is vaak voor aalmoezen;
  • de wilgentak geeft het vermogen aan om demonen en natuurrampen af te wenden;
  • pijl en boog duiden op het vermogen zich met anderen te verbinden en effectief baat te vinden bij vele leraren en vrienden;
  • de bijl symboliseert het vermogen om persoonlijke problemen te overwinnen;
  • de bel geeft met de klank die langzaam uitsterft het vergankelijke karakter van alles aan;
  • de lotusbloem staat voor zuiverheid, verlichting, barmhartigheid en mededogen;
  • de soetrarol bevat de leerstelling van Boeddha;
  • de sistrum, de staf met ringen, weerspiegelt mededogen en het vermogen alle wezens te beschermen;
  • een schelp symboliseert het eeuwige oergeluid.  Bron: anf|ix.web-log.nl

16 opmerkingen:

  1. Veel oude, antieke en exclusieve Boeddhabeelden boeddha beelden boedhabeelden te koop op www.aziatischekunst.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind deze blog een zeer interessante pagina en hoop dat het meer mensen zal aanspreken en inspireren, het liefst op een dusdanige manier dat ook zij op zoek gaan naar de boeddha binnen hun eigen ziel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, inderdaad. Echt leuk om te zien dat er meer bedrijven zijn die Buddha als inspiratie gebruiken. We zijn zelf ook net gestart maar dan in de sieradenhoek om er een blog over te schrijven. Voor veel mensen is het alleen een fashion item ;)

    http://www.featherationfashion.nl/social/blog/boeddha-armbanden/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Margriet wenst Boeddhabeelden.com heel veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. kan iemand mij helpen heb een bronzen boeddha ( denk ik )maar zal er meer van te weten komen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een gekregen budha uit kwade bui weg gegooid kan dat kwaad

    BeantwoordenVerwijderen
  7. licht er aan waarom je kwaad was :)

    http://www.boeddhasbreincdervaringen.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Interessante pagina voor iedereen die van echte exclusieve boeddha's houdt.
    Zo ook bij ons verkrijgbaar. Zie www.asia-artvenlo.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weet iemand wat de betekenis is van een onthoofde boedha?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Help, ik ben mijn buddha tijdens de verhuizing kwijt geraakt. Ze moet ergens zijn maar tot nu toe ontvindbaar. Wat kan dit betekenen? Ik heb mijn buddha van een oude mevrouw uit Indonesië gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb drie buddhas gekregen, maar vind de betekenis niet van wat ze bij hebben ... kan iemand mij helpen? De ene lacht en heeft een zak over zijn rug hangen, de tweede lacht en houdt een soort palmblad vast en de derde lacht en houdt een drankbuidel ... men zei dat het de drie dingen des levens is, geld, mooiheid en voedsel ... maar is dat zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heb een boeda in huis gehad kreeg hem cadeau sins die tijd heeft hij mij nog geen geluk gebracht alleen maar een hoop ellendehet was een boeda die een schaal vast houdwie kan mij zeggen hoe dat komt alles wat ik doe gaat fout of kapot heb hem nu aan iemand gegeven wat hem graag wilde hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo.
    Ik heb een kleine zittendr bronzen budha gekregen met in de ene hand een ei en in de andere hand een rat,
    Ik kan hier nergens iets over vinden.

    Mvg Marijke Liersen

    BeantwoordenVerwijderen
  14. wat betent als boedas vallen en aleen de hoofden er af

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kan/mag je een naam aan je gekregen boeddhabeeld geven ?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Nee die symboliseert alleen zijn kracht en werking met emotionele kracht

    BeantwoordenVerwijderen